Konkurrencedygtig og markedsbaseret produktion af afgrøder til fødevarer

Konkurrencedygtig og markedsbaseret produktion af afgrøder til fødevarer - SEGES Projektsitet

Formålet er at styrke primærproduktionens og fødevarevirksomhedernes afsætningspotentiale ved at fremme og målrette en bæredygtig produktion af plantebaseret protein og højværdiegenskaber til fødevarer og drikke. Målet er at etablere et solidt fagligt fundament for at øge dyrkningen og anvendelsen af dansk dyrkede afgrøder til fødevarer og drikke samtidig med, at der sikres et overblik over eksisterende og nye afsætningsmuligheder gennem forbrugerindsigter og brugerdrevet innovation.

Aktiviteter: Der opbygges en vidensbase for afgrødepotentialet i primærsektoren, som samler national og international viden om sorter og arter, der viser potentiale som ingredienser i fødevarer og plantedrikke. Markedspotentialet for afsætning af danske plantebaserede råvarer undersøges blandt forbrugere, for at give konkrete bud på markedsudviklingen om fem, 10 og 20 år. Konventionelle og økologiske dyrkningsmæssige tiltag indenfor nye og kendte afgrøder afprøves under danske forhold, for at undersøge afgrødekvaliteten. For at sikre fokuseret og dybdegående innovation, inviteres virksomhedssektoren til fagspecifikke innovationsworkshops, der er baseret på analyseindsigter fra projektets vidensindsamling og analyser. Projektets viden og resultater samles, demonstreres og formidles bredt i hele værdikæden for at sikre, at den øgede efterspørgsel på plantebaserede fødevarer og drikke kan dækkes af dansk, producerede afgrøder.

Effekten af projektet er, at danske landmænd har bedre muligheder for at sikre forsyningen af dansk produceret afgrøder til både fødevareindustrien og direkte til forbrugerne. Det må forventes, at dette marked vil være præget af højere priser end produktion af husdyrfoder, og effekten af projektet vil derfor også medvirke til at øge det økonomiske resultat på den enkelte landbrugsbedrift.

De danske landmænd er klar til at producerer grønne proteiner til fødevarer og ingredienser, men prisen og et etableret aftagerled er vigtige faktorer for at udviklingen kommer i gang.
Nyhedsbrev om grønne proteiner fra Danmark
Gæsteforelæsning på kurset Integrated Food Studies på Københavns Universitet
I projektet er der identificeret en række bælgplanter som arbejdes videre med i dyrkningsforsøg.
I nærværende undersøgelse belyses hvilke proteinafgrøder og processer, der skal satses på, så landbruget kan dække og levere de ønskede proteinafgrøder og mængder.
Opsamling fra 5 innovationsworkshops, hvor værdikæden for plantebaserede fødevarer mødtes og gav deres bud på, hvordan grønne proteiner kan blive e t nyt væksteventyr for Danmark.
Program til netværksmøde om planteprotein i ingrediensnetværket
SEGES og Food & Bio Cluster Denmark går samen om at styrke jord-til-bord innovation og samarbejde i branchen om udvikling af danske plantebaserede fødevarer.
I en ny analyse stiller Landbrug & Fødevarer, SEGES skarpt på danskernes kendskab til og viden om bælgplanter som ærter, hestebønner, lupiner, kikærter og linser, og afdækker fremtidens mulige proteinafgrøder i Danmark.
Invitation til innovationsworkshop (virtuel) den 14. august
Invitation til innovationsworkshopi Aarhus den 18. august
Invitation til innovationsworkshop på Bornholm den 21. august
Invitation til innovationsworkshopi Tivoli den 7. september
Nyhedsbrev fra GodeRaavarer om grønne proteiner fra Danmark.
Kigger din virksomhed med interesse på udviklingen inden for planteproteiner? Det gør vi også. Mød planteproteinteamet, hør analysechef Per Vesterbæks prognose for de grønne proteiners fremtid og få en plads på forårets innovations-workshops.
Konkurrencedygtig og markedsbaseret produktion af afgrøder til fødevarer 2020
Konkurrencedygtig og markedsbaseret produktion af afgrøder til fødevarer
Danskerne forventer, at de i fremtiden kommer til at spise mere mad og drikke, som er lavet af planter.
I stedet for Plantekongres blev der afholdt webinar, hvor resultater for vidensbase og markedspotentialet blev præsenteret.

© 2021 - SEGES Projektsitet